Missie

 

In het kader van Sustainable Development Goals 6 en 7 willen we het ziekenhuis van Kasongo-Lunda en de omwonenden voorzien van zuiver drinkwater op basis van duurzame energie.

 

 

Strategie

FASE 1: In de plaats van de oude installatie te vernieuwen, gaan we boren naar water op de hospitaalsite zelf en we installeren een pomp op zonne-energie.

FASE 2: Alle 22 gebouwen van het ziekenhuis en de verplegersschool worden aangesloten op de watertoren én we voorzien 4 externe waterpunten voor de lokale bevolking.

FASE 3: We voorzien reparatie en uitbreiding van het regenwatercircuit en de sanitatie en zullen via radio Mabele, die je kan beluisteren tot 50 km rond Kasongo-Lunda, en via acties van de verplegersschool de bevolking sensibiliseren rond correct watergebruik.

 

Stand van zaken (1 dec 2018)

Je kan alle details van ons verhaal volgen in de nieuwsbrieven!

FASE 1: afgewerkt

SOFOCO (Société de forage au Congo) heeft de boring op de hospitaalsite succesvol uitgevoerd op 14 oktober 2018. Ze vonden water op 147 m diepte. De zonnepanelen zijn geïnstalleerd, het debiet van de pomp is +- 4.5 m³ per uur. De watertoren (11 m³) blijkt versleten en moet hersteld worden. Hier kan u het officiële proces-verbaal van de uitgevoerde werken zien.

FASE 2 : gepland voor februari 2019

  • leidingen naar de 22 gebouwen op de hospitaalsite die uitmonden in een lavabo met kraantje
  • aanleg van vier waterpunten op de hoeken van de site voor de lokale bevolking. Een betaalsysteem met waterkaarten wordt onderzocht; gebruikers minimaal laten betalen voor drinkwater is tegenwoordig de universeel geldende regel.

Deze fase is gebudgetteerd op 45.000 euro. Hierin ontbreken voorlopig de transportkosten, dat blijft een grote onbekende. In augustus 2018 was dit 1$ per kilo. Maar niks zegt dat, in deze troebele tijden, dat nog altijd zo is.

FASE 3 : start pas na afwerking fase 2, we hopen op tweede helft 2019