Stad en ziekenhuis

De cité Kasongo-Lunda, in het westen van Congo, tegen de Angolese grens, 300 km in vogelvlucht van Kinshasa, telt 25.000 inwoners . Mensen overleven er voornamelijk van landbouw. In de cité zijn er geen tien stenen huizen en er zijn er bijna geen bijgekomen sinds de Onafhankelijkheid (1960).

Het politieke beleid is nergens: ziekenzorg, onderwijs, wegen… worden blijvend verwaarloosd. Lonen zijn erg laag, waardoor veel mensen wegtrekken naar de hoofdstad.

Het ziekenhuis van Kasongo-Lunda, l’Hôpital Général de Référence, is het enige in een straal van 100 km. Het telt 3 geneesheren, geen specialisten (daarvoor is de techniek ook niet aanwezig), 22 paviljoenen, 30 verplegers/verpleegsters, 150 bedden en een verplegersschool, met een goede naam tot in de hoofdstad.

Zoals in vele ontwikkelingslanden zijn vaak voorkomende ziektes zoals malaria en diarree vaak gelinkt aan water en is de kindersterfte (zeker beneden de vijf jaar) erg groot.

Oorspronkelijke watersituatie

De drinkwaterbevoorrading van het ziekenhuis was moeizaam en beperkt.

De bron ligt in de vallei een kleine kilometer van het ziekenhuis op een diepte van 30 m. De leidingen naar de watertoren bij het ziekenhuis liggen gedeeltelijk bovengronds tussen de hutten en over de weg. De watertoren zelf is niet in goede staat. De pomp dateert van 1978 en moet geregeld opgelapt worden. Diesel is duur en erg moeilijk te transporteren door de slechte of onbestaande wegen. De hele installatie is versleten en veel paviljoenen in het ziekenhuis beschikken niet over een eigen watervoorziening.